Log4OM offline

User avatar
G4DWV - Guy
Old Man
Posts: 437
Joined: 11 Sep 2014, 16:02

Log4OM offline

Post by G4DWV - Guy » 30 Aug 2020, 16:20

I am using Omni-rig and the only way that Log4OM seems to become online is if it loads Omnirig itself. I prefer to start Omnirig manually. How can I force Log4OM to go online. The CAT light is green.
You've never known happiness until you're married; but by then it is too late.

User avatar
DF5WW
Log4OM Alpha Team
Posts: 1559
Joined: 02 May 2013, 09:49
Location: Kraam, Rhineland Palatinate, Germany

Re: Log4OM offline

Post by DF5WW » 30 Aug 2020, 19:30

Have you tried "Start CAT" in the "Connect" Tab ? That should start Omnirig if it´s not started by Log4OM.
Does not make sense to open Omnirig in the Omnirig folder or via Icon. It only opens the transceiver
setup of Omnirig, the main software runs in the background and is not visible except in Task Manager of
Windows.
73´s .. Juergen ... ALT-512 SDR (10W) , 50 m random wire at CG-3000 autotuner, Ailunce HS2 (20W and 5W VHF/UHF) to LPDA´s and different vertical´s ...

User avatar
G4DWV - Guy
Old Man
Posts: 437
Joined: 11 Sep 2014, 16:02

Re: Log4OM offline

Post by G4DWV - Guy » 31 Aug 2020, 12:36

I have tried all of those suggestions without success.
I like to have Omni-rig running all the time as if I come across a problem, it has often been related to omni-rig having closed without my realising it.
You've never known happiness until you're married; but by then it is too late.

User avatar
DF5WW
Log4OM Alpha Team
Posts: 1559
Joined: 02 May 2013, 09:49
Location: Kraam, Rhineland Palatinate, Germany

Re: Log4OM offline

Post by DF5WW » 31 Aug 2020, 13:56

Never have had this elswhere in the past. Are you using the latest original Omnirig from Afreet Software
and die you run it as administrator ?

Or are you using the, so called, Omnirig 2 whitch is modified by an HB9 programmer ? This one causing
problems when operating with Log4OM. It´s the one that supports 4 transceivers ....
73´s .. Juergen ... ALT-512 SDR (10W) , 50 m random wire at CG-3000 autotuner, Ailunce HS2 (20W and 5W VHF/UHF) to LPDA´s and different vertical´s ...

User avatar
G4DWV - Guy
Old Man
Posts: 437
Joined: 11 Sep 2014, 16:02

Re: Log4OM offline

Post by G4DWV - Guy » 31 Aug 2020, 17:26

Funnily enough, I pressed start CAT when Omni-rig was running and Log4OM started showing the rig's frequency. Thanks for getting me on the right track. Would this be considered a bug that needs attention?
You've never known happiness until you're married; but by then it is too late.

User avatar
G4POP
Log4OM Alpha Team
Posts: 7552
Joined: 21 Jan 2013, 14:55
Location: Burnham on Crouch, Essex UK

Re: Log4OM offline

Post by G4POP » 31 Aug 2020, 17:41

Did you check autostart in program configuration/CAT?
73 Terry G4POP

User avatar
G4DWV - Guy
Old Man
Posts: 437
Joined: 11 Sep 2014, 16:02

Re: Log4OM offline

Post by G4DWV - Guy » 31 Aug 2020, 22:41

Hi Terry,
Yes I did. I do not want to have to start Omnirig0 0mby loading Log4OM
You've never known happiness until you're married; but by then it is too late.

User avatar
G4POP
Log4OM Alpha Team
Posts: 7552
Joined: 21 Jan 2013, 14:55
Location: Burnham on Crouch, Essex UK

Re: Log4OM offline

Post by G4POP » 01 Sep 2020, 06:08

G4DWV - Guy wrote:
31 Aug 2020, 22:41
Hi Terry,
Yes I did. I do not want to have to start Omnirig0 0mby loading Log4OM
Other programs you use that employ Omnirig should start it for you

Cant understand why your having so many issue with using Omnirig when we dont get these complaints from other users!

What exactly are you trying to do with what software and why? Flow charts and setup diagrams would help.
73 Terry G4POP

User avatar
G4DWV - Guy
Old Man
Posts: 437
Joined: 11 Sep 2014, 16:02

Re: Log4OM offline

Post by G4DWV - Guy » 01 Sep 2020, 11:43

Hi Terry,
I am getting many fewer issues these days.
Log4OM still logs even if there is an 'offline' showing. It is just when troubleshooting, I notice that Omnirig has been closed. Speaking to the developer, I have a way to manually load and unload Omnirig, though some software still tries to be 'helpful' and unload it. In that case I can see that the taskbar icon has gone.
The order in which I load my programs seems to have a bearing on the success with Omnirig.
Omnirig and I are friends now. My issues are more likely to be summed up as "if it is still working, I have not tweaked it enough".
Take care and keep safe.
You've never known happiness until you're married; but by then it is too late.

K2AWS
New user
Posts: 1
Joined: 04 Sep 2020, 13:32

Re: Log4OM offline

Post by K2AWS » 04 Sep 2020, 22:49

Good evening. Related to this thread about OmniRIg, I am running an SDR with an upconverter along with my Icom IC-756. The one SDR program that seems to work for me is HDSDR. However, HDSDR wants OmniRIg 2.1 (MultiRig) to synch operating frequency with the transceiver. I had Log4OM working fine with my IC-756 using OmniRig 1.19; that took only a few minutes. After a day of going back and forth with different SDR software programs and getting everything working between HDSDR, OmniRIg 2.1 and the IC-756, I can no longer synch frequency between Log4OM and the transceiver when HDSDR is running. Am I out of luck? Will I be forced to choose between HDSDR and Log4OM? Thanks in advance for your help.
Last edited by K2AWS on 05 Sep 2020, 12:40, edited 1 time in total.

Post Reply