LOG4OM & JTALERT

Regarding connecting to external program's.
WA2SQQ
Advanced Class
Posts: 91
Joined: 16 Feb 2015, 21:13
Location: New Jersey US

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by WA2SQQ » 15 May 2018, 15:11

Terry, I’d like to start off by thanking you for your prompt responses, and for providing such great support for a free product. Other logging programs that are not free can’t provide the support you and the team does. – It is appreciated! I want to be very clear that my comments below are not criticism. I’m offering them to hopefully assist others and hopefully identify a few things that can be improved so that support questions, like mine, can be minimized.

So, I figured out part of this mystery and I’ve identified a few other issues that you might want to consider updating in the manual. So that you have a better understanding of where my comments come from, I’m a product engineer for a well-known Japanese consumer electronics company. One of my responsibilities is proof reading owner’s manual for digital cameras. I’ve accepted the fact that when the engineer (or designer) writes the manual, often important details are not always clear because we take certain things for granted.

1. I was able to get the “STOP” icon to go RED by running LOG4OM in the ADMIN mode. Perhaps the manual states this requirement elsewhere, but I don’t see it mentioned anywhere in this section of the manual. Fact #1 – no user ever reads the entire manual.

2. I checked my other PC, also running Windows 10 (build 1709). I’m not running in ADMIN mode. Could this change be due to the recent update to Win 10, build 1803?

3. The attached graphic image of the Services screen (taken from the current operating manual) does not show the screen currently used in LOG4OM. The SAVE icon is now a floppy disc and the GREEN START is in another position. Fact #2, screen shots need to be 100% accurate, or don’t include them.

4. Where or how does one click to get the Inbound / Outbound drop-down menu to appear?

5. On Pg 183 of the current manual, Step #3 states, “Check the boxes indicated”. What boxes? There aren’t any boxes to “check”. “Save and Start will cause the communicator window to open” – Huh, it’s already open?

6. “Inbound messages by UDP” – “Check the UDP (Add message) Check Box – I have no idea what this is saying – add what message?
The attachment Service Screen.jpg is no longer available
Service Screen.jpg
Service Screen.jpg (79.86 KiB) Viewed 79 times

WA2SQQ
Advanced Class
Posts: 91
Joined: 16 Feb 2015, 21:13
Location: New Jersey US

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by WA2SQQ » 15 May 2018, 15:12

Service Screen II.jpg
Service Screen II.jpg (40.96 KiB) Viewed 79 times

WA2SQQ
Advanced Class
Posts: 91
Joined: 16 Feb 2015, 21:13
Location: New Jersey US

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by WA2SQQ » 17 May 2018, 19:38

If I offended anyone or brought attention to a matter that has no immediate solution, I'm very sorry. Is this a matter of no answer, no interest or no time to respond? I thought it could be a topic to assist other users.

User avatar
G4POP
Moderator
Posts: 4773
Joined: 21 Jan 2013, 15:55
Location: Burnham on Crouch, Essex UK

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by G4POP » 17 May 2018, 20:03

WA2SQQ wrote:
17 May 2018, 19:38
Is this a matter of no answer, no interest or no time to respond?


Sometimes our private lives intrude on out time available to answer forum questions!
73 Terry G4POP

User avatar
G4POP
Moderator
Posts: 4773
Joined: 21 Jan 2013, 15:55
Location: Burnham on Crouch, Essex UK

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by G4POP » 17 May 2018, 20:21

WA2SQQ wrote:
15 May 2018, 15:11
So, I figured out part of this mystery and I’ve identified a few other issues that you might want to consider updating in the manual. So that you have a better understanding of where my comments come from

I am pleased that you have resolved the issue

1. I was able to get the “STOP” icon to go RED by running LOG4OM in the ADMIN mode. Perhaps the manual states this requirement elsewhere, but I don’t see it mentioned anywhere in this section of the manual. Fact #1 – no user ever reads the entire manual.

It is stated very clearly in red in several places in the quick start and also user manuals that Log4OM must always be installed to 'Run as an administrator' by right clicking the install file and selecting 'Run as an administrator' this has also been documented many times on this forum

2. I checked my other PC, also running Windows 10 (build 1709). I’m not running in ADMIN mode. Could this change be due to the recent update to Win 10, build 1803?

Only Microsoft can answer that but quiet often strange things occur after a MS update

3. The attached graphic image of the Services screen (taken from the current operating manual) does not show the screen currently used in LOG4OM. The SAVE icon is now a floppy disc and the GREEN START is in another position. Fact #2, screen shots need to be 100% accurate, or don’t include them.

I will update the manual when time permits

4. Where or how does one click to get the Inbound / Outbound drop-down menu to appear?

Communicator - Settings/inbound/inbound settings

5. On Pg 183 of the current manual, Step #3 states, “Check the boxes indicated”. What boxes? There aren’t any boxes to “check”.

This refers to the 'Auto start' box at the top, I will change the graphic

6. “Inbound messages by UDP” – “Check the UDP (Add message) Check Box – I have no idea what this is saying – add what message?

It means what it says check the box in the inbound settings window that has the title "UDP Connection (Add message)" see below


Untitled.jpg
Untitled.jpg (32.52 KiB) Viewed 51 times
73 Terry G4POP

WA2SQQ
Advanced Class
Posts: 91
Joined: 16 Feb 2015, 21:13
Location: New Jersey US

Re: LOG4OM & JTALERT

Post by WA2SQQ » 17 May 2018, 22:53

Thanks Terry, I’ll try the suggestions. All understood.

Post Reply